Äänestyskäyttäytymistä italialaisittain

Täällä Italiassa ainakin tarjotaan mahdollisuus äänestää vaalipäivänä; äänestämään pääsi jo aamusta kello 7 ja viimeisenkin italialaisen luulisi ehtivän paikalle ennen ovien sulkeutumista kello 23.

Päivän mittaan täällä on uutisoitu siitä, kuinka uusi vaalijärjestelmä hämmentää äänestäjiä.

Itseäni hämmentää sivustaseuraajana muun muassa parlamentin kaksikamarisuus (edustajanhuone ja senaatti), se että molempiin kamareihin valitaan sekä enemmistövaalilla että suhteellisella vaalilla, tietoisuus siitä, että osa senaatin paikoista on elinikäisiä ja ennen kaikkea se, että edustajahuonetta koskevassa vaalissa ääni-ikäraja on 18 vuotta, senaatissa 25 vuotta.

Suomessa tiedotusvälineet kuulemani mukaan seurasivat Italian vaaleja koko päivän tiiviisti.

Tuntuu kuin koko EU-alue pidättelisi henkeä odottaessaan Italian vaalitulosta. Vaikuttavathan ne tavalla tai toisella koko Euroopan suuntaan.

Samaan aikaan Italiassa televisio kuitenkin puhkuu kiva-kivaa kotisunnuntain ratoksi.

Kuulun siihen sukupolveen, jolle opetettiin, että äänioikeutemme on itse asiassa velvollisuus. Että demokratia edellyttää jokaisen osallisuutta. Muuten elämme maassa, jossa äänetön enemmistö tyytyy harvojen valtaan.

Minulle vaalit ovat osa osallisuuttamme. Siksi tuntui aamu- ja iltapäivästä kummalta seurata vaaleja, jotka näyttivät olevan harvojen harrastus. Puoleen päivään mennessä Italian parlamenttivaaleissa äänestämässä oli käynyt vasta 19,43 %.

Olin unohtanut, että oleilen katolilaisessa maassa, jossa sunnuntaille on oma rytminsä.

Alkuillasta tapahtui nimittäin selkeä käänne: seitsemän aikaan parlamenttivaalien äänestysprosentti olikin jo 53,64 %. Mutta Pohjois-Italian ja Etelä-Italian välillä on revennyt iso ero äänestysinnossa: vilkkaimmin
äänestettiin Emilia-Romagnan alueella (67,39) ja vähiten Calabriassa (46,09) & Sisiliassa (46,13).

Ovien sulkeutumisen jälkeen äänestysaktiivisuudeksi kerrottiin edustajahuoneen osalta olevan yli 70 % (tarkistuslaskennat edelleen käynnissä tätä kirjoittaessani).

Ei paha. Tästä mallia omiin maakuntavaaleihimme.

Nyt jään jännittämään tietoa valituista.

Äänestysaktiivisuuslähde: http://elezioni.interno.gov.it/camera/votanti/20180304/votantiCI