Hajatelmia elämästä(ni)

"Siksi en ole täällä"

Perjantai 9.3.2018 - Minna Sirnö


Tänään on Alessian ja Martinan hautajaiset. Näiden 8- ja 12-vuotiaitten sisarusten äiti Antonietta ei pysty osallistumaan hautajaisiin. Hän on tehohoidossa fyysisistä ja psyykkisistä syistä. Hän haavoittui hieman ennen kuin hänen haavoittajansa, tyttöjen isä Luigi ampui sisarukset ja sitten itsensä.

Antonietta oli moneen kertaan ottanut miehestään yhteyttä viranomaisiin. Tyttäret eivät uskaltaneet olla yksin isänsä kanssa. Silti sekä Luigi että hänen perheensä jäivät avun ulkopuolelle.

Tapaus on saanut Italiassa paljon huomiota. Heti surmista lähtien perhesurmien ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa on käsitelty sekä uutisissa että keskusteluohjelmissa. Yhteisenä teemana on tuomita kaikenlainen väkivalta, mutta ennen kaikkea nostaa näkyviin perheen sisäinen naisiin ja lapsin kohdistuva väkivalta.

Kansainvälistä naistenpäivää vietettiin täällä monella paikkakunnalla Io non sono qui perchè -teemalla, jossa Suomessakin nähdyllä tapaan haluttiin konkreettisesti tehdä näkyväksi ne naiset, jotka läheinen on surmannut.

Naistenpäivänä myös poliisit panostivat kampanjoimaan naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan.

Kaduilla on ollut hiljaisia kynttiläkulkueita, joilla tuetaan tyttöjen ja Antoniettan omaisia. Ja muistutetaan, että tällaista ei saa tapahtua enää koskaan.

Luigi haudattiin hiljaisuudessa.

Tyttöjen hautajaiset ovat sen sijaan mediatapahtuma. Paikalle on saapunut tv-kanavat, toimittajat ja satoja ellei jopa tuhansia ihmisiä. Osoittamaan suruaan. Ja osittaakseen #WeTooGether - olemme yhdessä naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini

Lähettääksesi kommentin sinun tulee kirjoittaa alla oleva merkkijono kenttään