Hajatelmia elämästä(ni)

Etelä ja Pohjoinen lyövät ehkä kättä - ratkaisevaa suhde yhtenäiseen valtioon ja maahanmuuttajiin

Maanantai 5.3.2018 - Minna Sirnö


Pohjoinen Italia äänesti keskustaoikeistoa. Etelä viiden tähden liikettä.

Kun lähes kaikki äänet on laskettu, keskustaoikeiston vaaliliiton äänisaalis edustajahuoneen paikoista on 37 %. Viiden tähden liikkeen 32 %. Senaatin vaaleissa äänisaaliit näyttäisi vät olevan lähes samat.

Hallituksen muodostaminen on äänisaaliin peusteella neljän puolueen kauppaa.

MOVIMENTO 5 STELLE sai yksittäisenä puolueena eniten ääniä vaaleissa. Viiden tähden liike on ympäristöpopulistinen, euroskeptinen, suoran kansanvallan lisäämiseen ja julkisen ohjaukseen vähentämiseen pyrkivä liike. Sen ex-johtaja Il "Papa" Grillo ei kannata ajatusta, että jos on syntynyt jossakin maassa, on kyseisen maan kansalainen riippumatta vanhempien kansalaisuudesta.

Keskustaoikeiston vaaliliitto koostui neljästä puolueesta, joista vaalisaaliiltaan suurin on LA LEGA, noin 18 % kaikista äänistä, ja toiseksi suurin FORZA ITALIA, noin 14 % äänistä. 

LA LEGAn jäseniä yhdistää Pohjois-Italian itsenäistymisajatus, osavaltiojohtoisuus ja etninen kansallismielisyys.

FORZA ITALIA on tunnettu ennen kaikkea berlusconismostaan. 

Keskustavasemmiston äänisaalis on noin 23 %. Myös siihen kuului neljä puoluetta. Mutta vain yksi a-sarjalainen eli vaalien toiseksi suurin puolue PARTITO DEMOCRATICO, jonka äänisaalis oli noin 19 %. Demokraatit vaalivat perustuslakia, moniarvoisuutta ja pyrkivät vaikuttamaan Euroopan suuntaan järjestelmän sisältä. 

Näiden neljän kesken käydään haastavat hallitusneuvottelut. Viisi tähteä on jo avannut keskustelun. Ja täysin ymmärrettävästi, sillä se näillä näkymin päättää, minkä puolueen tai ryhmittymän kanssa perustaa hallituksen.

Ratkaisevaa lienee se, kuinka tosissaan viiden tähden liike on yhtenäisen Italian alasajossa - ja suhteessa maahanmuuttajiin.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini

Lähettääksesi kommentin sinun tulee kirjoittaa alla oleva merkkijono kenttään