Hajatelmia elämästä(ni)

Taidepuheen voimaannuttama

Torstai 18.1.2018Tänään oli hyvä taidepuheen päivä. Pääkoppani hyrrää positiivisilla ylikierroksilla monestakin syystä. Oloni on aina onnellisempi, kun ympärilläni puhutaan taidetta ja taide- ja taiteilijapolitiikkaa.

Eilen julkaistiin #kulttuurivos-työryhmän ehdotus taide- ja kulttuurilaitosten rahoituksen uudistamiseksi, ja tänään somessa ja mediassa käydään vilkasta keskustelua taidetoimijoista paikallisesti, alueellisesti ja valtakunnallisesti. Taide on siis tapetilla.

Taike puurtaa parhaansa saadakseen toiminta-avustukset maailmalle. Päätösten esittelyjen lomassa minulla oli tänäänkin ilo käydä taiteen rahoituksen tulevaisuuskeskusteluja fiksujen taikelaisten kanssa.

Taiken #Kulta päivässä ruodittiin tänään kulttuuri- ja taidealan yhteisiä edunvalvontatarpeita. Haasteena tänään on, kenelle soitan, kun haluan kuulla taiteen tarpeista. Keskustelu tänään kieli halusta yhteistyöhön ja yhteiseen edunvalvontaan isoissa, koko taidekenttää koskevissa kysymyksissä, vaikka yhteistyön muodot ovakin vielä hakusessa.

Ja yhteensä kuusi kahdeksasta presidenttiehdokkaastamme haluaa puhua taidetta - ainakin jos on uskomista Taiken 100 puheenvuoroa taiteesta -blogiin. Tänään viimeisimpänä istuva presidenttimme. Enää en voi pahoitella, etteikö huippupoliitikkomme olisi valmiita taidekeskusteluun.

Tiedän, ettei maailmaa saa valmiiksi taidepuheella. Mutta näinäkin päivinä otettiin monta hienoa askelta kohti jotakin parempaa useiden erilaisten taidepuheenvuorojen muodossa. Uskallan väittää, että juuri näillä taidepuheenvuoroilla turvaata oikeuttamme taiteeseen tulevaisuudessa edes hitusen enemmän.

Avainsanat: taide, taidepolitiikka, kulta-hanke, edunvalvonta


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini

Lähettääksesi kommentin sinun tulee kirjoittaa alla oleva merkkijono kenttään