Hajatelmia elämästä(ni)

Lämpimät onnittelut kaikille meille, jotka emme enää vaikene!

Maanantai 19.3.2018 klo 13:09 - Minna Sirnö

Olen poliittisen naisliikkeen kasvatti. Ensimmäiset muistoni osallistumisesta kansandemokraattisten naisten tapaamiseen ovat ajalta, kun olin kolme-, neljävuotias. Muistan jo tuolloin ihailleeni, miten naiset ottivat tapaamisissa itselleen äänellään tilaa.

Juuri lukemani Elena Ferranten Napoli-trilogia muistutti minulle, että oma sukupolveni ja äitini sukupolvi elivät vielä joitakin vuosikymmeniä sitten aikaa, jolloin naiset vaikenivat tai oikeammin heidän oletettiin vaikenevan. Oli olemassa kaksi rinnakkaismaailmaa: miesten tila ja naisten tila. Miesten tilassa puhe lainehti työstä maailmapolitiikkaan, naisten tilassa kuunneltiin, ajateltiin, vaan ei kommentoitu.

Molemmat isoäitini olivat naisliikkeen aktiiveja. Äitini oli poliittisesti aktiivinen ja osallistuva. Silti muistan, miten sukuni miehet reagoivat, kun ensimmäistä kertaa heidän seurassaan lähdin noin 19-vuotiaana kartoittamaan silloista puheenaihetta omilla mielipiteilläni. He vaikenivat hetkeksi ja vaihtoivat puheenaihetta. Koska tiedän myöhemmiltä ajoilta, että he arvostivat minua ja ääntäni, ymmärrän, ettei kyse ollut minun tietoisesta mitätöimisestäni. Kyse oli heissä syntyneestä hämmennyksestä, kun miesten ja naisten tilat sekoittuivat.

Olin ollut mukana politiikassa jo jonkin aikaa ennen kuin hakeuduin uudelleen naisliikkeen äärelle. Ja löysin paratiisin. Paikan, jossa puhua ja kuunnella. Parantaa maailmaa arjen tasolla ja globaalisti. Kokea solidaarisuutta ja tukea edetessäni poliittisesti. Siihen asti olin vakuuttunut, että naisilla on vain kolme ikää politiikassa: nostettavat, kestettävät ja räksättävät. Ja, että nuo iät määrittyvät aina suhteessa miehiin.

Naisliikkeen sisällä meheydyin, minusta tuli osa meitä, liikettä, jonka lähtökohdat ovat vahvasti vapaudessa, oikeudessa ja tasa-arvossa.

Naisliikkeen myötä Nytkiksestä muodostui minulle henkinen toinen kotini ja tärkeä kasvunpaikkani, ensin paikallistasolla ja sitten valtakunnallisesti. Oli ja on edelleenkin hämmentävää ja voimaannuttavaa nähdä ja kokea, kuinka erilaiset ideologiat eivät estä yhteistyötä, tekoja ja toimintoja. Nytkiskauteni osoittivat minulle, että politiikan ei tarvitse olla omien arvojeni kompromissoimista. Että politiikkaa voi tehdä yli puoluerajojen luopumatta itsensä ytimestä. Että äänelläni on enemmän kantavuutta, kun olemme yhdessä äänessä – kaikissa tiloissa, joissa tuota ääntä tarvitaan.

Minna Canthin ja tasa-arvon päivänä: Onnea 30-vuotias Nytkis ja kiitos, ettet vaikene!

Kommentoi kirjoitusta.

"Siksi en ole täällä"

Perjantai 9.3.2018 - Minna Sirnö

Tänään on Alessian ja Martinan hautajaiset. Näiden 8- ja 12-vuotiaitten sisarusten äiti Antonietta ei pysty osallistumaan hautajaisiin. Hän on tehohoidossa fyysisistä ja psyykkisistä syistä. Hän haavoittui hieman ennen kuin hänen haavoittajansa, tyttöjen isä Luigi ampui sisarukset ja sitten itsensä.

Antonietta oli moneen kertaan ottanut miehestään yhteyttä viranomaisiin. Tyttäret eivät uskaltaneet olla yksin isänsä kanssa. Silti sekä Luigi että hänen perheensä jäivät avun ulkopuolelle.

Tapaus on saanut Italiassa paljon huomiota. Heti surmista lähtien perhesurmien ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa on käsitelty sekä uutisissa että keskusteluohjelmissa. Yhteisenä teemana on tuomita kaikenlainen väkivalta, mutta ennen kaikkea nostaa näkyviin perheen sisäinen naisiin ja lapsin kohdistuva väkivalta.

Kansainvälistä naistenpäivää vietettiin täällä monella paikkakunnalla Io non sono qui perchè -teemalla, jossa Suomessakin nähdyllä tapaan haluttiin konkreettisesti tehdä näkyväksi ne naiset, jotka läheinen on surmannut.

Naistenpäivänä myös poliisit panostivat kampanjoimaan naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan.

Kaduilla on ollut hiljaisia kynttiläkulkueita, joilla tuetaan tyttöjen ja Antoniettan omaisia. Ja muistutetaan, että tällaista ei saa tapahtua enää koskaan.

Luigi haudattiin hiljaisuudessa.

Tyttöjen hautajaiset ovat sen sijaan mediatapahtuma. Paikalle on saapunut tv-kanavat, toimittajat ja satoja ellei jopa tuhansia ihmisiä. Osoittamaan suruaan. Ja osittaakseen #WeTooGether - olemme yhdessä naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan.

Kommentoi kirjoitusta.

Etelä ja Pohjoinen lyövät ehkä kättä - ratkaisevaa suhde yhtenäiseen valtioon ja maahanmuuttajiin

Maanantai 5.3.2018 - Minna Sirnö

Pohjoinen Italia äänesti keskustaoikeistoa. Etelä viiden tähden liikettä.

Kun lähes kaikki äänet on laskettu, keskustaoikeiston vaaliliiton äänisaalis edustajahuoneen paikoista on 37 %. Viiden tähden liikkeen 32 %. Senaatin vaaleissa äänisaaliit näyttäisi vät olevan lähes samat.

Hallituksen muodostaminen on äänisaaliin peusteella neljän puolueen kauppaa.

MOVIMENTO 5 STELLE sai yksittäisenä puolueena eniten ääniä vaaleissa. Viiden tähden liike on ympäristöpopulistinen, euroskeptinen, suoran kansanvallan lisäämiseen ja julkisen ohjaukseen vähentämiseen pyrkivä liike. Sen ex-johtaja Il "Papa" Grillo ei kannata ajatusta, että jos on syntynyt jossakin maassa, on kyseisen maan kansalainen riippumatta vanhempien kansalaisuudesta.

Keskustaoikeiston vaaliliitto koostui neljästä puolueesta, joista vaalisaaliiltaan suurin on LA LEGA, noin 18 % kaikista äänistä, ja toiseksi suurin FORZA ITALIA, noin 14 % äänistä. 

LA LEGAn jäseniä yhdistää Pohjois-Italian itsenäistymisajatus, osavaltiojohtoisuus ja etninen kansallismielisyys.

FORZA ITALIA on tunnettu ennen kaikkea berlusconismostaan. 

Keskustavasemmiston äänisaalis on noin 23 %. Myös siihen kuului neljä puoluetta. Mutta vain yksi a-sarjalainen eli vaalien toiseksi suurin puolue PARTITO DEMOCRATICO, jonka äänisaalis oli noin 19 %. Demokraatit vaalivat perustuslakia, moniarvoisuutta ja pyrkivät vaikuttamaan Euroopan suuntaan järjestelmän sisältä. 

Näiden neljän kesken käydään haastavat hallitusneuvottelut. Viisi tähteä on jo avannut keskustelun. Ja täysin ymmärrettävästi, sillä se näillä näkymin päättää, minkä puolueen tai ryhmittymän kanssa perustaa hallituksen.

Ratkaisevaa lienee se, kuinka tosissaan viiden tähden liike on yhtenäisen Italian alasajossa - ja suhteessa maahanmuuttajiin.

Kommentoi kirjoitusta.

Äänestyskäyttäytymistä italialaisittain

Sunnuntai 4.3.2018 - Minna Sirnö

Täällä Italiassa ainakin tarjotaan mahdollisuus äänestää vaalipäivänä; äänestämään pääsi jo aamusta kello 7 ja viimeisenkin italialaisen luulisi ehtivän paikalle ennen ovien sulkeutumista kello 23.

Päivän mittaan täällä on uutisoitu siitä, kuinka uusi vaalijärjestelmä hämmentää äänestäjiä.

Itseäni hämmentää sivustaseuraajana muun muassa parlamentin kaksikamarisuus (edustajanhuone ja senaatti), se että molempiin kamareihin valitaan sekä enemmistövaalilla että suhteellisella vaalilla, tietoisuus siitä, että osa senaatin paikoista on elinikäisiä ja ennen kaikkea se, että edustajahuonetta koskevassa vaalissa ääni-ikäraja on 18 vuotta, senaatissa 25 vuotta.

Suomessa tiedotusvälineet kuulemani mukaan seurasivat Italian vaaleja koko päivän tiiviisti.

Tuntuu kuin koko EU-alue pidättelisi henkeä odottaessaan Italian vaalitulosta. Vaikuttavathan ne tavalla tai toisella koko Euroopan suuntaan.

Samaan aikaan Italiassa televisio kuitenkin puhkuu kiva-kivaa kotisunnuntain ratoksi.

Kuulun siihen sukupolveen, jolle opetettiin, että äänioikeutemme on itse asiassa velvollisuus. Että demokratia edellyttää jokaisen osallisuutta. Muuten elämme maassa, jossa äänetön enemmistö tyytyy harvojen valtaan.

Minulle vaalit ovat osa osallisuuttamme. Siksi tuntui aamu- ja iltapäivästä kummalta seurata vaaleja, jotka näyttivät olevan harvojen harrastus. Puoleen päivään mennessä Italian parlamenttivaaleissa äänestämässä oli käynyt vasta 19,43 %.

Olin unohtanut, että oleilen katolilaisessa maassa, jossa sunnuntaille on oma rytminsä.

Alkuillasta tapahtui nimittäin selkeä käänne: seitsemän aikaan parlamenttivaalien äänestysprosentti olikin jo 53,64 %. Mutta Pohjois-Italian ja Etelä-Italian välillä on revennyt iso ero äänestysinnossa: vilkkaimmin äänestettiin Emilia-Romagnan alueella (67,39) ja vähiten Calabriassa (46,09) & Sisiliassa (46,13).

Ovien sulkeutumisen jälkeen äänestysaktiivisuudeksi kerrottiin edustajahuoneen osalta olevan yli 70 % (tarkistuslaskennat edelleen käynnissä tätä kirjoittaessani).

Ei paha. Tästä mallia omiin maakuntavaaleihimme.

Nyt jään jännittämään tietoa valituista.

Äänestysaktiivisuuslähde: 
http://elezioni.interno.gov.it/camera/votanti/20180304/votantiCI

 

Kommentoi kirjoitusta.

Elezioni italiani - tottumattomalle näkymätön vaalikamppanja

Keskiviikko 28.2.2018 - Minna Sirnö

Sunnuntaina Italiassa on vaalit. Silti olen nähnyt vain muutamia vaalijulisteita Rooman katukuvassa ja täällä Arezzossa en yhtään. Kaduilla olen saanut kävellä rauhassa. Käteeni ei ole työnnetty yhtään vaalimainosta, enkä ole nähnyt suuria joukkoja kerääntyneenä täkäläisittäin suomalaisen makkaran ja kahvin äärelle torihaastamaan ehdokkaita.

Kymmenien (satojen?) tv-kanavien pujottelunikaan ei ole merkittävästi tiivistänyt tunnelmaa tulevista vaaleista. Lähinnä kanavat pursuavat tosi-tv:tä, tietovisoja ja amerikkalaisia sarjoja ja niiden uusintojen uusintoja.

Roomassa käytin tunnin läpikäymällä 637 kanavaa löytääkseni Berlusconin. Hänen vaalipuheensa ei puitteiltaan poikennut kymmenien naapuriostoskanavien "aito kultakello eurolla"-mainoksista. Entisen pääministerin puhe vaikutti lähinnä halvasti ja vanhanaikaisesti tuotetulta, surulliselta.

Toki tv:ssä näkyvät vaalit. Muun muassa lyhyinä uutispätkinä lumi- ja pakkassääuutisten lomassa. Mutta vaalipuhetta saa siis todellakin etsiä. Tai siis ainakin poliitikkojen puhetta ja vuoropuhelua keskenään. Pääosin äänessä ovat toimittajat.

Esimerkiksi Rai 2:lta tuleessa Elezioni 2018 – Conferenze Stampa -ohjelmassa neljä toimittajaa hiillosti yhtä poliitikkoa. Sen sijaan siis, että eri puolueiden edustajat haastaisivat toisiaan.

Epätoivoinen nettietsintänikään ei luonut vaalikiihkoa ja räväkkää ajatustenvaihtoa uhkuvaa olotilaa. Sisäministeriön kuivakat (= asialliset) Elezioni Politiche e Regionali -vaalisivut kertovat toki vaalien luonteen, vaan eivät anna kipinää äänestää.

Pitkän ja eri viestintäkanavia koskeneen etsinnän jälkeen löysin joukon ehdokkaita – tapahtumaluettelona täkäläisessä -lehdessä.

Paikallislehdelle pitää nostaa hattua tasapuolisuudesta – se kertoi tarkasti eri puolueiden ehdokkaiden tapaamismahdollisuudet. Mutta senkin sivuilla pääosaa näyttelivät lumi, pakkanen ja jalkapallo. 

Istun kerrankin muun maan vaalien aitiopaikalla. Mutta missä on vaalihumu? Päällekkäin puhuvat poliitikot? Kirkuvat ehdokasjulisteet? Tyrkyttävät tukiryhmäläiset? Vaalikoneet? 

Kotoisessa vaalityössämme näyttäisi olevan enemmän äksöniä ja tuppuraa, kuin täkäläisissä. Ainakin näin tottumattoman tarkkailijan silmään.

 

Kommentoi kirjoitusta.

Ääniveistoksia, liiketunnistimia ja arkkitehtuuria

Tiistai 27.2.2018 - Minna Sirnö

Liiketunnistimen tekemä omakuvani MAXXIn GRAVITY. IMMAGINARE L’UNIVERSO DOPO EINSTEIN -näyttelyssä. Foto: Minna Sirnö

Rakastan itseni haastamista taiteella.

Siksi etukäteen jo odotin tämän matkani ensimmäisiä taidetreffejä nyt jo pyhiinvaelluskohteeksi osoittautuneeseen Rooman MAXXIin eli Museo nazionale delle arti del XXI secoloon. Enkä pettynyt taaskaan. 

Saan silkkaa mielihyvää tuijotellessani arkkitehti Zaha Hadidin suunnittelemaa rakennusta. Jälleen kerran jäin vain seisoskelemaan johonkin museon monista nurkista, ihailemaan muotoja ja ennen kaikkea luonnonvaloa, joka muokkaa talon omien rakenteiden ja osien varjoilla jokaista näkymää.

Wallid Raadin A Proposal for a Beirut Site Museum MAXXIn HOME BEIRUT. SOUNDING THE NEIGHBORS -näyttelyssä. Foto: Minna Sirnö

Mutta tällä kertaa minut huumasi ennen kaikkea ääni. MAXXIn jokainen kapeneva, levenevä, nouseva, laskeva kuja ja soppi muodosti useiden ääniveistosten sinfonian.

On mahdotonta kuvailla sitä tunnetta, kun jätin taakseni MAXXIn BLACKOUT. ALLORA & CALZADILLA -näyttelyssä pimeän videohuoneen ja aloin nousta kapenevaa käytävää kohti luonnonvaloa - ja jokainen askeleeni vei minut erilaisen äänimaailman äärelle.

Leijun, kun taide tekee edes hetkeksi minusta osan jotakin ja kaikilla aisteillani.

Ps. Lokikirjoittellen jatkossakin aika-ajoin taidetreffeistäni. 

Kommentoi kirjoitusta.

Kohti uusia seikkailuja

Sunnuntai 25.2.2018 - Minna Sirnö

Joskus elämä on siitä kummallista, että saa useita uusia alkuja.

Itse olen jälleen jonkin uuden äärellä, kun huomenna rynnin 24 kilon ja kahdesti vyötetyn matkalaukkuni, 7 kilon selkäreppuni ja en edes uskalla punnita käsilaukkuni kanssa Italiaan lähes kolmeksi kuukaudeksi tutkimaan itseäni ja sitä, miksi haluan tulla.

Ihana, opettavainen ja voimaannuttava työni Taiteen edistämiskeskuksen johtajana päättyy virallisesti vasta 28.2.2018, mutta otan vähän förskottia.

Parin taidetreffejä Rooman kanssa viettämäni päivän jälkeen maaliskuun päätehtäväni on feng shuin ja itse tutkiskelun lisäksi työstää hakemusta Jyväskylän yliopiston Humanistis-yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan jatko-opintoihin.  Taiteen edistämisen poliittista ohjausta käsittelevän tutkimussuunnitelmani neljäs versio on työn alla. Vanhat opintosuoritukseni saatettu sähköiseen muotoon. Ja opintosuunnitelma, noh, suunnittelua vaille valmis.

Olen jo tähän mennessä alkusyksystä asti saanut tutkimussuunnitelmani tekoon paljon apua Miikka Pyyköltä, Sari Karttuselta ja Paula Karhuselta. Lämmin kiitos heille. Ja minua lempeästi eteenpäin opintojen teille kannustaneille taikelaisille.

Elämä on. Juuri nyt isoja tunteita. Paljon perhosia vatsanpohjassa. Odotuksia. Ja innostusta.

Kommentoi kirjoitusta.

28.1.1918

Sunnuntai 28.1.2018 klo 14:24

19180128asetuskokoelma-1.png

19180128asetuskokoelma-2.png

Kommentoi kirjoitusta.

Taidepuheen voimaannuttama

Torstai 18.1.2018


Tänään oli hyvä taidepuheen päivä. Pääkoppani hyrrää positiivisilla ylikierroksilla monestakin syystä. Oloni on aina onnellisempi, kun ympärilläni puhutaan taidetta ja taide- ja taiteilijapolitiikkaa.

Eilen julkaistiin #kulttuurivos-työryhmän ehdotus taide- ja kulttuurilaitosten rahoituksen uudistamiseksi, ja tänään somessa ja mediassa käydään vilkasta keskustelua taidetoimijoista paikallisesti, alueellisesti ja valtakunnallisesti. Taide on siis tapetilla.

Taike puurtaa parhaansa saadakseen toiminta-avustukset maailmalle. Päätösten esittelyjen lomassa minulla oli tänäänkin ilo käydä taiteen rahoituksen tulevaisuuskeskusteluja fiksujen taikelaisten kanssa.

Taiken #Kulta päivässä ruodittiin tänään kulttuuri- ja taidealan yhteisiä edunvalvontatarpeita. Haasteena tänään on, kenelle soitan, kun haluan kuulla taiteen tarpeista. Keskustelu tänään kieli halusta yhteistyöhön ja yhteiseen edunvalvontaan isoissa, koko taidekenttää koskevissa kysymyksissä, vaikka yhteistyön muodot ovakin vielä hakusessa.

Ja yhteensä kuusi kahdeksasta presidenttiehdokkaastamme haluaa puhua taidetta - ainakin jos on uskomista Taiken 100 puheenvuoroa taiteesta -blogiin. Tänään viimeisimpänä istuva presidenttimme. Enää en voi pahoitella, etteikö huippupoliitikkomme olisi valmiita taidekeskusteluun.

Tiedän, ettei maailmaa saa valmiiksi taidepuheella. Mutta näinäkin päivinä otettiin monta hienoa askelta kohti jotakin parempaa useiden erilaisten taidepuheenvuorojen muodossa. Uskallan väittää, että juuri näillä taidepuheenvuoroilla turvaata oikeuttamme taiteeseen tulevaisuudessa edes hitusen enemmän.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: taide, taidepolitiikka, kulta-hanke, edunvalvonta

Työn alla 2018 alkaen

Sunnuntai 14.1.2018 klo 21:30

Alan 1.3.2018 lähtien työstämään hajatelmiani taiteen poliittisesta ohjauksesta tutkituksi tiedoksi. Maalini on vuodessa 2021. Ajatustyötäni helpottaakseni tulen aika ajoin kysymään sinulta asioita sekä näillä sivuillani että somessa.

Samalla pikkuhiljaa päivitän näiden sivujen ajatusarkistojani lähemmäksi nykyminääni. Intohimosta taiteeseen ja ihmisyyteen.

Kommentoi kirjoitusta.

Hiljaiselosta moottorin käynnistelyyn

Sunnuntai 17.12.2017

Olen ollut harkitusti hiljaa tai ainakin hiljaisempi kirjoituksissani maaliskuusta 2013 lähtien.

Ei siksi, etteikö minulla olisi ollut sanottavaa - aika ajoin omasta mielestänikin ehkä liikaakin.

Vain osaksi siksi, että puheeni ovat nykyisin pääosin powerpointien tai prezien taustaäänimaailmaa tai viiden minuutin tervehdyksiä ja kirjoittamiseni harjoituksen puuteesta hidasta ja kangertelevaa.

Ja täysin siksi, että edustan hetkellisesti työkseni jotakin itseäni isompaa, kulloinkin vallitsevaa taidepolitiikkaa ja siihen liittyvää hallituksen, eduskunnan, ministeriön, ministerin, taidekentän keskustelua. Pääni, ääneni ja käteni ovat täyttyneet upeilla ajatuksilla ja teoilla, jotka eivät ole olleet omiani.

Oma mielipide on ihmisoikeus. Taide on ihmisoikeus. Taiteesta puhuminen on oikeus. Taide on sieluni ruokaa. Taide tekee minusta minut.

Näiden elämääni viitoittavien sanojen äärelle palailen omalla äänelläni hitaasti, mutta varmasti ajan vyöryessä kohti maaliskuuta 2018. Sanojen häkellyttävän ja nautinnollisen yhdistelmisen moottorini alkaa vähitellen heräillä. Ja polttoainetta moottorillani riittää, kiitos taikelaisten ja viime vuosina kohtaamieni taiteen ja kulttuurin asiantuntijoiden.

Kommentoi kirjoitusta.

Koska viimeksi...

Tiistai 12.12.2017

Koska viimeksi avasin suuni ja metsästin hiutaleita kielelläni?

Ehkä viimeksi kuusitoistavuotiaana hetkellisen onnellisuuspuuskan keskellä.

Ja tänään loskassa rämpiessäni. Onnellisuuspuuskassani.

Kommentoi kirjoitusta.

Äitini näki unia

Perjantai 1.12.2017 - Minna Sirnö

Pienestä pitäen odotin äidin istahtamista aamupöytään, joka tuoksui pitkään hellalla olleelta kaurapuurolta, siihen lisätyltä maidolta ja sokerilta. Isolta lusikalliselta makeakiveä. Ja kahvilta, jonka tuoksu toi turvallisuutta, vaikkei maku mielyttänytkään minua.

Äitini heräsi aina aamuun kertoen unensa. Hänen unensa olivat täynnä väriä, tapahtumia, yllättäviä käänteitä. Kertoessaan unistaan hän maalasi eteeni ihmeitä, naurua ja kummallisia sattumuksia, joiden varassa jaksoin joskus vaaralliseltakin tuntuneet päiväni alamittaisten arjessa.

Äitini näki unia, mutta minusta äidittömästä tuli uneton.

Kommentoi kirjoitusta.

Prosentti ajastani taiteelle

Maanantai 11.9.2017 - Minna Sirnö

Prosenttiperiaatteessa kohtaa parhaimillaan kaksi Yhdistyneiden kansakuntien yleismaailmallisen ihmisoikeuksien julistuksen 27. artiklan kaksi puolta: perustavanlaatuinen oikeutemme luoda ja perustavanlaatuinen oikeutemme kokea taidetta.
Viime vuosina valtio ja Taiteen edistämiskeskus on määrätietoisesti tukenut prosenttiperiaatteen juurruttamista rakennusalalle. Prosenttiperiaatetta laajennetaan valtion tuella koskemaan myös sosiaali- ja terveyspalveluitamme. Tutkitusti taide tekee hyvää meille ja siksi on hyvä, että taide palaa juurilleen eli sinne, missä ovat ihmisetkin.
Taidetarjonta on yhä useammin osa arkeamme. Mutta vielä on matkaa siihen, että taide on aidosti osa tietoista arkeamme ja kilpailu ajastamme on kova. Siksi Taiteen edistämiskeskus on käynnistämässä kampanjaa, jossa haastamme itse kunkin käyttämään sata minuuttia viikossa taiteen tekemiseen ja kokemiseen. Kyseessä on prosenttiperiaatteen ulottamisesta ajankäyttöömme, sillä sata minuuttia on noin prosentti viikosta. Päiväannoksena se tarkoittaa 15 minuuttia.

Kommentoi kirjoitusta.

Laulanpa sittenkin

Lauantai 26.11.2016

Jännä miten fyysiset ongelmat muistuttavat, että kannattaa aika ajoin panostaa itselleen tärkeisiin asioihin.

Tajusin tänään, että minulle yksi tärkeimmistä asioista on laulaminen. Lakkasin monestakin syystä laulamasta vuonna 2011. Sen jälkeen korkeintaan kerran tai kaksi olen laulanut muutaman laulun karaokessa, mutta se ei ole poistanut laulamisen polttavaa tarvetta elimistöstäni.

Ennen vuotta 2011 olin laulanut aina, jo kauan ennen kuin aloin puhua. Kaikissa elämäni tiukoissa tilanteissa ihanien ystävien lisäksi juuri laulaminen on ollut minulle lohduttava hellä syleily, turvapaikka maailman myllerryksessä.

Laulamattomuuteni on kuluneiden viiden vuoden aikana ollut ahdistava musta onkalo sielussani ja veitsi sydämessäni, monen yksinäisen itkun syy. Kukaan ei ole pakottanut minua laulamattomuuteen.

Minulla on vain ollut vahva tunne, ettei elämässäni ole enää fyysistä tai henkistä tilaa laululle.

Tänään tein tietoisesti tuota tilaa elämääni koemielessä. Yksin kotona ollessani aloin salaa laulaa itselleni tärkeitä lauluja itsekseni itseäni varten. Yksi mahtavimmista kaksituntisista elämässäni. Taidan tehdä saman toistekin.

Kommentoi kirjoitusta.

Taide minuuteni eheyttäjänä

Keskiviikko 29.10.2014 - Minna Sirnö

(1) Taide ja tekeminen, (2) kokeminen ja verkottuminen, (3) osallistuminen ja osallisuus olivat omat kolme askelmaani henkisesti eheämpään olotilaan, kun läheiseni persoona parikymmentä vuotta sitten ensin muuttui rajusti ja sitten hetkeksi hajosi. 
Ilman taiteen olemassa oloa ja sen antamaa turvallista pakopaikkaa huolesta, surusta ja peloista, saattaisin edelleen elää itse itseni ympärille rakentaman muurin sisällä musta ahdistuksen möykky sisälläni.
Minut pelasti teatteri, omat laulunopintoni, elokuvat, lukeminen, kirjoittaminen, musiikki, tanssiesitykset. Taide, joka antoi jo pelkkänä kokijana minulle ulkopuolisia impulsseja ajatteluun ja kanavan omien tunteideni käsittelyyn. Taide antoi minulle positiivisesti itsekkään mahdollisuuden keskittyä  itseeni ja siihen, minkälaisia tuntoja läheiseni sairastuminen minussa herätti. Taide myös antoi minulle kipeästi kaivatun hengähdystauon, jossa kerätä voimia läheiseni tukemiseen ja hänen rinnallaan kanssaelämiseen.
Taide ei ole lääke eikä parannus mielen hajoamiseen, mutta taide ja taiteen tekemisen prosessit voivat tuottaa sellaista sisältöä elämäämme, joka rakentaa vahvempaa minäkuvaa, antaa kanavan luovuudelle ja madaltaa sosiaalisen kanssakäymisen kynnystä kenelle tahansa meistä.
Taiteen tekeminen tai kokeminen voivat olla väylä omasta sisäänpäin kääntyneestä maailmasta ulkomaailmaa välittävien aistien maailmaan. Turvallisesti. Taiteen tekeminen tai kokeminenhan rakentaa mielikuvituksellemme luvallisen kanavan kukkia. Eristymisen ja eristämisen sijaa taiteen tekeminen ja kokeminen luovat myös ihmisyydellemme yhteisen olohuoneen.
Kuka tahansa meistä tarvitsee matalan kynnyksen taidetta arkeensa. Mutta erityisen tärkeätä se on niille meistä, joiden minäkuva on syystä toisin särkynyt. Siksi onkin huolestuttavaa, että samaan aikaan, kun ammattilaisuutta edellyttävä hoito ja hoiva on siirtymässä ihmisten - kuntoutujien ja heidän omaistensa -  koteihin, taide loittonee samojen ihmisten arjesta - etenkin, jos arkea pyöritetään minimisairaspäivärahalla, toimeentulotuella, peruspäivärahalla tai minimieläkkeellä tai jos kynnys astua oman oven ulkopuolelle on mielen sirpaloitumisen myötä noussut ylitsepääsemättömäksi.
Sivistys on perustuslain mukaan perusoikeutemme ja YK:n ihmisoikeuksien julistuksen mukaan taiteen tekeminen ja kokeminen ovat perustavanlaatuisia ihmisoikeuksiamme. Niinpä ei riitä, että taide on satojen kilometrien päässä ja kalliiden pääsylippujen myötä saatavillamme. Taiteen tekemisen ja kokemisen pitäisi aidosti olla myös saavutettavissamme riippumatta sosiaalisesta asemastamme tai vaikkapa terveydentilastamme.
Monelle kuntoutujalle ja heidän omaisilleen taiteen saatavuus ja saavutettavuus toteutuu parhaiten kirjastoissa, televisiossa ja radiossa sekä julkiseen tilaan tehdyissä pysyvissä ja väliaikaisissa maksuttomissa taideteoksissa. Kynnys muuhun taiteen kokemiseen tai tekemiseen on monelle kuntoutujalle tai hänen omaisilleen saavuttamattoman korkea joko taloudellisesti, fyysisesti tai henkisesti.
Kuntoutujien ja heidän omaistensakin kohdalla on hyvä muistaa, että ihmisyys ei rakennu vai työstä, unesta, syömisestä ja lisääntymisestä. Ihmisarvoiseen hyvään elämään kuluu myös mielekäs tekeminen ja kokeminen, sellainen elämän sisältö, joka edistää hyvinvointiamme. 
Tässä kuussa Skotlannissa  jo kahdeksan kertaa järjestettävä vuosittainen Scottish Mental Health Arts and Film -festivaali kattaa laajan kirjon eri taiteita ja kuntoutujia taiteen tekijöinä ja kokijoina. Festivaali sekä madaltaa kynnystä kokijuuteen ja tekijyyteen että vaalii ja voimaannuttaa taiteen, luovuuden ja mielen yhteyksiä. Suomen mielenterveysseura puolestaan järjesti keväällä Mental Health Art Week - hyvää mieltä kulttuurista -toimintaviikon ensimmäistä kertaa. Ja tänä vuonna myös perinteikäs Kuopion mielenterveyspäivät on ottanut yhdeksi teemakseen taiteen, osallisuuden ja voimaantumisen yhteyden. Kaikki nämä tapahtumat ovat hyviä keskustelunavauksia, joille toivon jatkoa myös tulevaisuudessa
Päätöksiä tekeviä poliitikkoja ja meitä asioita valmistelevia virkamiehiä on hyvä aika ajoin myös muistuttaa taiteen, ihmisoikeuksien, osallisuuden ja toimeliaisuuden vahvasta vuoropuhelusta.
Taannoin Isossa-Britaniassa kahden eri yliopiston ja tutkimussäätiön yhteistyönä toteutettiin taiteen osallisuuden ja mielenterveyden tilan yhteyksiin keskittyvä tutkimushanke. Tuon tutkimuksen tulos tiivistyy toteamukseen, että taiteen tekemisellä ja kokemisille on positiivinen yhteys henkiseen hyvinvointiimme ja sitä kautta työkykyymme. Samaan tulokseen on tullut myös täällä Suomessa esimerkiksi neurologi, kirjailija, dosentti ja ylilääkäri Markku T. Hyyppä omissa tutkimuksissaan.

Yhteen tuon brittitutkimuksen osaprojektiin osallistui mielenterveyskuntoutuja Stuart Davies, joka totesi projektin jälkeen, että osallistuminen hankkeeseen antoi hänelle uutta perspektiiviä, auttoi pysymään selväjärkisenä ja katkaisi hyvällä tavalla viikkorutiinit. Osallistuminen antoi hänelle myös oman elämän tarkoituksenmukaisuuden tunteen ja tietoisuuden, että hän voi saavuttaa jotakin.  (Stuart Davies/Worthing and Littlehampton Mind -projekti)

Tuon tunteen toivoisi toteutuvan kaikkien kuntoutujien kohdalla.

Kommentoi kirjoitusta.

Earth without art is just "eh"

Perjantai 14.2.2014 - Minna Sirnö

Earth without art is just "eh"

Taiken ensimmäinen vuosi on takana.  Vuoden aikana olemme Taikessa saaneet ratkaistua ikuisuuskysymyksen, kumpi oli ensin, muna vai kana. Taiken kohdalla ehdottomasti kana.

Taiteen keskustoimikunnan kunniakas historia on vahvasti edelleen läsnä, kun Taike on taittanut taivaltaan vuoden.

Taiteen keskustoimikunnasta taikelaistumisprosessi ensimmäinen vuosi on monellakin tapaa muistuttanut siitä, että toissavuotinen Taiteen edistämiskeskuksen synnyttämisprosessi tapahtui ennen kaikkea rakenteet edellä.

Nyt, vuonna 2, Taike vakiinnuttaa edelleen rakenteitaan. Mutta yhä useammin pääsemme myös pohtimaan, mitä taiteen edistäminen on sisällöllisesti.

Vuodenvaihteessa Taikessa startattiin strategiatyö - tavoitteena Taike 2020. Tähän strategiatyöhön olemme sitouttaneet heti alusta lähtien Taideneuvoston, toimikuntiemme jäsenet ja henkilökunnan. Missiot ja visiot toteutuakseen edellyttävät, että mahdollisimman monen ääntä kuullaan.

Helmikuussa lähestymme yhteistyökumppaneitamme. Pyydämme taiteilijajärjestöjä, ministeriöitä, Sivistysvaliokunnan ja Sivistys- ja tiedejaoston jäseniä sekä yksityisiä säätiöitä ja rahostaja kertomaan meille, mihin Taikea tarvitaan tulevina vuosina.

Taikessa on myös puolivakinaistuneet Taiken XXXn päivät. Eri taiteenalojen ja /tai teemojen ympärille rakennetut tapaamiset lisäävät sekä vuoropuhelua taiteilijoiden, järjestöjen ja virkamiesten välisiä että lisäävät taikelaisten tietoisuutta taiteen kentän ajankohtaisista haasteista ja iloista.

Niinpä nämä Taiken XXXn päivät ovat myös osa strategiaprosessiamme. Koska jatkossa vuosittain konkretisoimme strategiaamme tavoitteiksi ja toimenpiteeksi, aiomme jatkossakin  käydä jatkuvaa vuoropuhelua yhteistyökumppaneidemme  ja taiteen asiantuntijoiden kanssa.

Yksi asia kuitenkin on jo varmaa ja  pysyvää strategiaamme. Taikea tarvitaan muistuttamaan, mihin tarvitsemme taidetta ja taiteilijoita. Ilman taidettahan maapallo on vain "eh". (hmm. tuo lause toimi paremmin englannin kielellisestä taginä)

Kommentoi kirjoitusta.

Muv veli

Perjantai 27.9.2013 - Minna Sirnö

Äitini viimesyksyinen kuolema esti juhlimasta yhtä elämäni parasta hetkeä. Pikkuveljeni syntymää.

Kun veljeni oli noin kuukauden vanha, äitini vei minut ja ison lauman kerrostalomme muita kakaroita elokuviin katsomaan Lumikkia. Ja kas, siellähän esiintyi ilmiselvästi muv veljeni. Vilkkaana.

Samanlaiset höröttävät korvat (omiin pyöreäpäisiin vauvakuviini verrattuna veljeni hoikissa kasvoissa korvat erottuivat muusta päästä), vilkkaat, nauravat ja isot silmät, hyväntahtoinen olemus. Miälettömän ihana ja muissa lämmintä naurua herättävä hymy.

Olen aina fanittanut veljeäni. Ja pomottanut. Yhdistelmä ei ehkä ole ollut veljelleni kaikista mielyttävin.

Viime vuonna tuo pikkuveljeni aloitti viidennen vuosikymmensä surun keskellä. Äitimme kuolema siirsi kaiken arjessamme tuonnemmaksi, juhlista puhumattakaan.

Nyt odotan muv veljeäni lentokentällä aamuhämärissä. Lähdemme kahdestaan juhlimaan 40 + 1 -vuotista yhteistyötämme viikonlopuksi Barcelonaan.

On ihana saada taas fanittaa rakasta pikkuveikkaani. Pomottamisoikeuden yritän siirtää hänelle ;).

Kommentoi kirjoitusta.

Hurjasti huolestuneille

Lauantai 11.5.2013 - Minna Sirnö

Olen huolestunut huolestujista. Tai siis sellaisista huolestujista, jotka huolestuvat minusta. Enkä tod. tarkoita terveyttäni ja hyvinvointiani, vaan ihan jotakin muuta.

Olen huolestunut niistä, jotka ovat huolestuneet rinnoistani.

Kierre alkoi jo mukulana, kun kymmenvuotiaana aloin pukeutua jättipaitoihin. Siksi, että rintani lähtivät kasvamaan ennen muita. Ja siksi, että kymmenvuotiaana olin jo tajunnut, että rinnat ovat pahin juttu, mikä ihmiselle voi tapahtua.

Politiikassa ollessani minua arvosteltiin siitä, että en pukeutunut naisellisesti. Kun taas pukeuduin naisellisesti, minua arvosteltiin siitä, että rintani ovat olemassa ja niiden olemassaolon huomaa.

Kautta aikojen esimieheni ja alaiseni ovat olleet huolissaan vaatteista, joilla verhoan itseni. T-paidat ja tyköistuvat asut ovat erityisesti herättäneet huolta siitä viestistä, jonka lähetän.

Kaikille huolestuneille: kiitos, että olette pohtineet rintojani. Se herättää tunteen, että loppukin kroppani ja mieleni ja oikeastaan koko olemassaoloni herättää teissä tarvetta huolestua. Kehotan teitä kuitenkin täyttämään mielenne jollakin aivan muulla ja positiivisella.

Olen, nääs, itse jo ajat sitten luopunut huolestumasta, koska olosuhteilleni en mahda mitään: rintani ovat kiinni minussa ja vaatteita ostaessani vain tarjonta rajoittaa huolestuttamatonta valintaa: tarjolla on joko säkkejä tai tyköistuvaa jatkossakin.

 

Kommentoi kirjoitusta.

Pikaopas hyvien asioiden lobbarille

Perjantai 7.12.2012

Siirryin vuosi sitten lobattavasta lobbariksi. Ja maailmani mullistui. Jouduin laatimaan itselleni uudet vaikuttamisen teko-ohjeet, joista joitakin jaan tässä kanssasi.

Huomasin, että kaiken vaikuttamisen aa ja oo on se, että tiedät etukäteen, mitä tahdot. Vasta sen jälkeen kannattaa miettiä, miten ja keneen haluat vaikuttaa.

Hahmota siis ensin itsellesi, mitä tavoittelet, millä aikataululla, ja pohdi ratkaisuehdotus tai ainakin ehdotuksen aihio.

Tee asiasta muistio itsesi käyttöön, mutta myös mahdollisesti jaettavaksi valtuutetuille tai virkamiehille. Kerro muistiossa tärkein aina ensin, toista ydinasiat ainakin kerran lyhyesti.

Lyhyessä virsi kaunis pätee lobbauksessakin. Sivujen määrä ei nimittäin yleensä vakuuta. Poliitikot ja virkamiehet lukevat paljon, paljon ja siis tosi paljon papereita. Erottuaksesi tiivistä sanomasi. Paljonkin asiaa saa mahtumaan pieneen, A4:n on hyvän lobbarin maksimimitta. Vältä kuitenkin kuivaa kapulakieltä ja hio ensimmäinen ja viimeinen virkkeesi sellaisiksi, että ne herättävät lukuintoa. Sellainen teksti, jota itsesikin mielestä on helppo lukea, vaikuttaa yleensä parhaiten.

Kohtele poliitikkoa ja virkamiestä niin kuin toivoisit itseäsi kohdeltavan

Lobbarin suurimpia virheitä on nostattaa kuuntelijan niskakarvat pystyyn. Nyrkit pystyssä lähestyminen saa joka iikan puolustuskannalle, jopa hyökkäyskannalle. Aggressiivinen ja henkilöön menevä esiintyminen johtaa myös todennäköisesti siihen, että sanomasi jää kokonaan kuulematta ja edistämäsi asia saa pari vastustajaa.

Kunnioittava, kuunteleva ja rakentavasti kriittinen asenne auttaa aina siltojen rakentamisessa, suosi siis vuoropuhelua.

Ja muista, että ihminen kuulee ja omaksuu kaikilla aisteillaan. Tunteisiin vetoaminen, hymyt, ystävälliset eleet, aidon kiinnostuksen osoittaminen edistävät asiaasi siinä, missä painavat, tutkittuun tietoon perustuvat kirjaukset paperilla.

Hyvä nyrkkisääntö on, että poliitikkoonkin purevat tunteet ja tilastot – sekä elävät esimerkit yhden ihmisen tai perheen kokemusten kautta.

Vaikuttamisen työkaluja

Teepä mielessäsi harjoitus. Valitse jokin itsellesi tärkeä asia (omaishoidontuki, terveyspalvelu, taloyhtiön saunavuoro,…) ja mieti, mitä haluaisit tässä asiassa tehtävän. Kun olet päättänyt, mitä asiaa haluat edistää, käytä muutama minuutti siihen, että kirjoitat ylös yhden (1!) minuutin pituisen mainospuheen
a)         maalarille,
b)         bussikuskille,
c)         myyjälle,
d)         opettajalle,
e)         kaupunginjohtajalle,
f)         kansanedustajalle.

Jos minuutin puheesi ovat täsmälleen samanlaisia kaikille, et ole ottanut huomioon, kelle puhut. Tutustu siis etukäteen, keneen haluat vaikuttaa. Esimerkiksi siviiliammatti kertoo jotakin poliitikon kiinnostuksen suunnasta sekä siitä, millä asioilla perustelet asiaasi juuri hänelle.

Muista myös perustella eri tavalla rahasta ja linjauksista päättävälle valtuutetulle kuin yksittäisiä päätöksiä tekevälle virkamiehelle.

Sinä haluat vaikuttaa asioihin ja edistää oman äänesi kuulumista. Älä siis panttaa tietoa, vaan avaa suusi, jos koet tietäväsi paremmin – ja kokemusasiantuntijana tiedätkin. Älä kuitenkaan mitätöi keskustelukumppanisi sanomaa töräyttämällä, ettei hän tiedä mitään. Korosta mieluummin sitä, että esimerkiksi omaisena ja omaistoimijana olet erikoisasiantuntija omaisasioissa.

Mieti myös etukäteen, mikä vakuuttaa sinut itsesi tai mikä sai sinut muuttamaan omia käsityksiäsi jostakin asiasta. Käytä hyväksesi kaikkia niitä vaikuttamisen tapoja, jotka ovat tehonneet sinuun itseesi. Lobbaamisessa hyvien toimintaideoiden kopioiminen on ihan luvallista.

Inhimillinen tekijä pysäyttää aina ja avaa korvia. Ammenna siis esimerkkejä arjesta.

Ota huomioon sekin, että joskus saatat olla se päivän 25. tavattava asiantuntija, esitä siis asiasi niin, että erotut muista ja eduksesi.

Tunnusta itsellesi, että aina kaikki asiat eivät kiinnosta kaikkia. Muista kuitenkin, että vain sellaista, joka puhuu, voidaan kuunnella.

Mitä, missä, miten ja milloin?

Tapoja tuoda asioita esiin on monia: kyselyt, vaalikoneet, sitoumukset, kirjeet, vierailut poliittisissa ryhmissä, kuntalaisaloitteet, kantelut, adressit, mielipidekirjoitukset... tietopaketin kokoaminen, poliitikon tai vastaavan virkamiehenkutsuminen puhujaksi, kummivaltuutetun valitseminen… Sinun kannattaa aina miettiä, mikä näistä tavoista on asiasi kannalta paras vai onko järkevää esimerkiksi yrittää järjestää tiedotustapaaminen poliitikon kanssa, tiedottaa tästä tapaamisesta ja sen aiheesta tiedotusvälineille ja jättää samana päivänä asiasta kuntalaisaloite.

Valitsitpa minkä tavan tahansa, tunnista asian ystävät niiden joukosta, joihin yrität vaikuttaa. Mutta älä tyydy käännyttämään jo uskovaisia. Suurelle enemmistölle monet asiat ovat edelleen tuntemattomia tai asioita, joihin liittyy paljon ennakkoluuloja. Siksi kannattaa etukäteen myös miettiä, miten sanomasi menee perille myös heille ja vakuutaa.

Kannattaa myös aina verkostoitua muiden samaa (tai lähes samaa) asiaa ajavien kanssa. Yleensähän joku muukin taistelee samoja tuulimyllyjä vastaan kuin sinä. Asioiden edistämisessä ja vaikuttamisessa myös määrä usein ratkaisee.

Tiedota aina tekemisistäsi (adressin luovutus, kuntalaisaloite, mielenosoitus, kansanedustajatapaaminen) myös paikallisia tiedotusvälineitä. Kotikuntasi ja maakuntasi tiedotusvälineiden sähköpostiosoitteet löydät yleensä kotikuntasi ja maakuntasi www-sivuilta.

Aina ei tarvitse myöskään itse järjestää tilaisuutta asian lobbaamiseen, vaan tärkeätä tavoitettasi voi edistää myös muiden tilaisuuksissa. Osallistu siis itse erilaisiin yleisötilaisuuksiin ja käytä puheenvuoro asiasta, jota haluat edistää (vaikka vähän asian vierestä, niin ne poliitikotkin yleensä tekevät). Kun olet kerran yleisötilaisuudessa suusi avannut, sinua aletaan pitää kyseisen asian asiantuntijana.

Matka A:sta Ö:hön ei aina ole suora

Politiikassa ja päätöksenteossa asiat etenevät usein hitaasti. Se on demokratian hinta. Älä siis odota tai vaadi yhden yön ihmeitä. Varaudu takapakkeihin, niitä tulee taatusti. Mutta niistä ei kannata lannistua. Kertaushan on opintojen äiti.

Joskus asiat etenevät vain osin. Älä pety siihenkään (ainakaan mahdottomasti), vaan käännä asia osittaiseksi voitoksesi ja pohdi, millä toimin uudesta lähtökohdasta edetään tavoitteeseesi.

Älä koskaan tyydy minkään päätöksen suhteen pelkkään eihin, pyydä aina perusteluja (kirjallisesti). Käytä näitä perusteluja seuraavalla kerralla hyödyksesi. Osoita, että olet perehtynyt aiempiin päätöksiin ja valmis ehdottamaan jotakin niissä nostettujen esteiden poistamiseksi.

Ole ylpeä omasta asiantuntemuksestasi!

Asioita päätöksiksi valmistelevat viranomaiset ja poliittiset päättäjät käyttävät mielellään asiantuntija-apua, ehdota siis itseäsi tai jotakuta muuta edistämäsi asian yhteyshenkilöksi. Sillä juuri sinun asiantuntemustasi tarvitaan parempien päätösten tekoon.

Kommentoi kirjoitusta.

Vanhemmat kirjoitukset »