Taidekin tarvitsee ilmastotekoja

#Puhettataiteesta, osa 19,  vieraana kuvataiteilija, väitöskirjatutkija Antti Majava, https://soundcloud.com/minna-sirnoe/taide-tarvitsee-ilmastotekoja

Taide on ihannoinut luontoa, mutta myös luontoa korvaavia koneita. Ilmastonmuutos asettaa myös haasteita hiilineutraalimmasta tavasta tehdä ja kokea taidetta.

Taide ei ole muusta elämästä irrallinen saarreke edes ilmastokysymyksissä. Taide ja taiteilijatkin voivat edistää ilmastonmuutoksen hidastumista tai kiihdyttää sitä.

Tavoitteenamme on 2 000 – 4 000 kilon hiilijalanjälki per ihminen. Keskimäärin suomalaisen jalanjälki on tänään 14 000 kiloa. Kansainvälistä uraa tekevän taiteilijan jalanjälki voi olla keskimäärin jopa 30 000 kiloa.

”Taiteen pitää saada olla vapaa poliittisesta ohjailusta ja taloudellisen lisäarvon tuottamisen pakosta. On kuitenkin absurdia ajatella, että ekologiset järjestelmät tai niiden kestävyys eivät saisi rajoittaa taidetta. Ekologisia rajoja ei pystytä neuvottelemaan. Ne eivät tule poliittisen prosessin suunnalta. Ne tulevat luonnon asettamista ehdoista elämällemme.

Taide ei ole välinearvo ekologisen edistämiseen. Taide taiteena, mutta huomioiden elämää ylläpitävät järjestelmät.”, sanoo kuvataiteilija, väitöskirjatutkija Antti Majava.

Keskustelemme Antin kanssa siitä, että taiteessakin on tehtävä ilmastotekoja.

Lisätietoja Biosista: https://bios.fi
Lisätietoja Mustarindasta: https://www.mustarinda.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *