Mielikuva vs tilasto – puhetta kulttuuribudjetista

6.7.2018

”Kunst und Kultur als Brückenbauer sind mehr denn je gefragt; Kultur stiftet Werte und Identität und trägt zur Selbstvergewisserung bei.””Taiteelle ja kulttuurille sillanrakentajana on nyt kysyntää enemmän kuin koskaan; Kulttuuri luo arvoja ja identitettejä ja kasvattaa itsevarmuutta.”
– kulttuuriministeri Monika Grütters, Saksan liittohallituksen tiedote 28.6.2018

Poliittinen puhe taiteesta ylittää harvoin uutiskynnýksen. Vielä harvemmin uutiskynnys ylittyy muun maan poliitikkojen kulttuuriulostuloista.

Siksi on arvokasta, kun keskellä hallituskriisiä jokin maa haluaa näyttävästi nostaa profiiliaan taide- ja kulttuuripolitiikalla. Kuten Saksa kesäkuun lopussa, kun maan kulttuuriministeri Monika Grütters kertoi Saksan liittovaltion panostavan ensi vuonna merkittävästi enemmän kulttuuriin kuin aiemmin.

Hieno puheenvuoro ja tärkeä #taideteko.

Suomi-Saksa taidebudjettivertailu. Koonnut ja © Minna Sirnö

Uutinen tästä urotyöstä levisi myös Suomeen ja someen. #hsfi:n 2.7.2018 uutista levitettiin twitterissä. Ja itsekin monen muun kukkahatun tavoin peukutin uutista.

Saksan kulttuurimäärärahan nosto on merkittävä. Summa on suurempi kuin Suomen valtion suora tuki taiteella ja kulttuurille vuodessa.

Mutta, mutta… Mielikuva ei aina vastaa tilastoja. Saksassa nimittäin asuu 14,5 kertainen määrä ihmisiä Suomeen verrattuna. Saksan liittovaltion budjetti on kuusi kertaa Suomen valtion budjetti.

Kulttuurimäärärahan korotuksen jälkeenkin Saksan kulttuuribudjetti on vain 0,5 % koko budjetista. Suomessa se on todennäköisesti ensi vuonnakin 0,8 %. Ja Suomessa valtio käyttää suorana tukena taiteelle ja kulttuurille noin 83 euroa per asukas. Saksan liittovaltio noin 23 euroa per asukas.

Toki Saksassa myös osavaltiot tukevat rahalla taidetta ja kulttuuria. Toisin kuin ilmeisesti tulevat alueellisen kulttuurin edistämistehtävän omaavat maakuntamme. Ja aivan varmasti kunnilla on Saksassa lähes yhtä merkittävä taiteen ja kulttuurin rahoittajan rooli kuin Suomessa.

Silti Suomi-Saksa taidebudjettikisassa molemmilla on vielä paljon kirittävää, jotta taiteilija saisi työstään kohtuullisen korvauksen ja taiteen saatavauus ja saavutettavuus aidosti toteutuisivat kaikkien arjessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *