Sillä, mistä raha tulee, on väliä

11.8.2018, Kulttuuribudjetista muutaman promillen tähden, osa 1

Sivistysvaltio rahoittaa taidetta ja kulttuuria.
Sivistysvaltio takaa taiteen vapauden varmistamalla taiteilijoille ja taidetoimijoille aidosti riittävät toimintamahdollisuudet.
Sivistysvaltiossa kulttuurissakin lakisääteiset asiat on rahoitettava verovaroin.

Mutta ennen kuin kerron miksi, muutama luku, jotka kulttuuriministeri Pia Viitanen joitakin vuosia sitten havainnollisti vertauksella rantapalloon, tennispalloon, pingispalloon ja kumipalloon (siis siihen yli 40-vuotiaiden lapsuudesta tuttuun sormenpään kokokoiseen hyvin pomppivaan palloon).

Valtiovarainministeri esittää ensi vuodelle sellaista budjettia, jonka kaikki menot yhteensä (rantapallo) ovat 55,1 miljardia euroa. Opetus- ja kulttuuriministeriön osuus (tennispallo) siitä on 6,4 miljardia euroa eli 11,6 %. Taiteen ja kulttuurin osuus (budjettikirjan kohta 29.80, pingispallo) on esityksessä 0,4 miljardia euroa ja sen osuus kaikista valtion menoista on 0,7 %. Taidetoimikuntien ja Taiteen edistämiskeskuksen jakama suora tuki ammattitaiteilijoille (kumipallo) kerrotaan vasta joulukuun lopulla opetus- ja kulttuuriministeriön vuoden 2019 käyttösuunnitelmassa. Mutta perinteisesti se on ollut noin 0,02 miljardia euroa eli 0,04 % valtion budjetista.
Viimeisimpään eli suoraan tukeen taiteilijoille opetus- ja kulttuuriministeriö on esittämässä merkittävää korotusta, joka sinällään on erinomainen asia, mutta ei tee kumipallosta paljoakaan isompaa.
Valtiovarainministeriön vuoden 2019 talousarvioesityksessä on iso periaatteellinen muutos siihen, mistä taidetta ja kulttuuria rahoitetaan. 2010-luvulla rahoituksesta noin puolet on rahoitettu veikkausvoittovaroilla ja toinen puoli verovaroin. Ensi vuoden kulttuuribudjetti on selkeästi rahapelien varassa sillä jo 55,5 % taiteen ja kulttuurin tuesta aiotaan rahoittaa veikkausvaroista.
Veikkausvarojen osuus kulttuuribudjetista 2010 – 2019 (29.80). Koonnut ja © MInna Sirnö.

1990-luvun laman aikana valtion kulttuuribudjetti heilahti veikkausvarapainotteiseksi muun muassa lakisääteisten kirjastojen rahoituksen osalta.

Korjausliike takaisin verorahoituksen pariin vei parikymmentä vuotta. Korjausliikkeeseen lähdettiin, koska kansanedustajat halusivat, että lakisääteinen toiminta rahoitetaan aina (tai edes pääsääntöisesti) veroilla.
Tuosta korjausliikkeestä lähtien valtiovarainministeriö on vuosi toisensa jälkeen budjettiehdotuksissaan siirtämässä kulttuuribudjettia enemmän veikkauksella rahoitettavaksi. Eduskunta on perinteisesti vuosittain viimeistään lisätalousarviossaan paikannut painopistettä enemmän verovaroilla rahoitettavaksi. Niin tämänkin vuoden budjetin yhteydessä sekä tämän vuoden lisätalousarviossa.
Sillä, kummasta korista asioita rahoitetaan, on väliä.
Verovaroin on mahdollista sitoutua lakisääteisiin, pysyväisluonteisiin ja useiden vuosien hankkeisiin.
Rahapelivarojen määrään vaikuttaa aina aiempina vuosina pelatut eurot. Siksi veikkausvoittovaroilla on enemmän harkinnanvaraisen, lyhytjänteisen, maksimissaan vuoden projektirahoituksen luonne.
Verotulotkin toki vaihtelevat, mutta valtiolla on aina mahdollisuus hädän hetkellä hakea lainaa sitoumustensa täyttämiseen.
Jo ennalta nimettyjen saajien jatkuvuutta kulttuuribudjetissa edustavat valtionosuudet (vos) teattereiden, orkestereiden ja museoiden käyttökustannuksiin (luokka 29.80.31).
Valtiovarainministeriön ja opetus- ja kulttuuriministeriön tältä osin saman sisältöisissä vuoden 2019 budjettiesityksissä teattereiden, orkestereiden ja museoiden vos-rahoituksesta 46,5 miljoonaa euroa tulee verovaroista ja 58,7 miljoonaa veikkausvaoista. Verorahoituksen osuus lakisääteisestä vos-rahoituksesta on siis vain 44 %.
Yhden vuoden perspektiivillä rahoituksen saajan kannalta on melko sama, mistä lähteestä rahoitus tulee. Mutta toiminnalle, jonka tavoitteena on olla olemassa vielä kymmenenkin vuoden päästä entistä ehompana, jatkuvuudeltaan ja suuruudeltaan epävarmempi rahapelien tuottovaroista jaettu rahoitus on… kuin pelaisi venäläistä rulettia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *